Tobias Fränstam

Hur startade ditt fiskeintresse?

– Allt startade med att farsan fiskade abborre med spinnare under badturerna på somrarna. Jag blev oerhört fascinerad och nyfiken av fiskarna som levde under vattenytan och det dröjde inte länge förrän jag tjatat till mig ett eget fiskespö.

Vem är du? Berätta lite om dig själv

– Jag är en naturintresserad person som har sportfiske som enskilt största intresse. Kort sagt så lever jag och andas sportfiske varje sekund.

 Jag arbetar som fiskevårdsansvarig på sportfiskarna i Stockholm. I jobbet så arbetar jag med allt från att bygga vandringsvägar för asp och havsöring, att riva ut dammar i vattendrag, att återställa våtmarker för fiskled och näringsuppdrag, att svara på remisser till kommuner och landsting och nationella regleringar kring fisket, att provfiska sjöar och vattendrag för att utreda statusen hos fiskebestånd och mycket mycket mera!

– Vid sidan om mitt vanliga jobb så har jag ett tätt samarbete med Navico (Lowrance), Mojoboats (Tracker) samt St Croix.

Beskriv ditt eget fiske!

– I dagsläget är det mest spinnfiske efter abborre och gädda som är favoriterna. Anledningen är att jag tycker dessa fisken är det mest utmanande. Båda arterna lever i alla typer av miljöer och uppträder väldigt annorlunda mellan olika lokaler och tid på säsongen. I kombination med det stora antalet tekniker som kan användas för att fånga fiskarna så verkar denna fiskestil i praktiken omöjlig att ens lära sig det mest elementära i.

Vilket är ditt bästa fiskeminne?

– Det finns ganska många gånger då jag fiskat så koncentrerat att jag får upplevelsen att jag kommer att fånga fiskarna jag fiskar efter innan jag ens fått dem. Detta karaktäriseras alltid av att kastet, hemtagningen, beteskontakten och övriga förhållandena plötsligt känns perfekta – sen hugger det som på beställning. Bl a hade jag denna känsla när jag fick tre fiskar på mycket kort tid på ett gäddbete under gäddfiske SM 2009 vilket gjorde att vi vann, då jag trollade upp en kanadaröding på 8.0 kg i Landsjön på en väldigt märklig rigg med laxsked eller då jag fick min största gädda på 16,4 kg.

– När jag fick personbästa på gädda så var det som att jag visste exakt vart den stod, jag kastade tre kast i rad på samma fläck innan jag fick betet precis där jag ville ha det. Väl på plats gjorde jag ett rekordlångt spinnstopp innan jag twitchade betet och väntade ytterligare 5 sekunder, därefter small det! Hade aldrig fått denna fisk om det inte vore för att jag hade känslan av att jag skulle få den.

Vilket är ditt favoritvatten?

– Jag har Stockholms södra skärgård som en definitiv favorit, här kan man fiska på väldigt många olika platser med mängder av tekniker. Jag gillar även älvfisket i tex. Klarälven, Göta Älv och Dalälven. I dessa miljöer skiljer sig fisket mot i skärgården och fisket sker oftast djupare och med tyngre beten.

Har du något favoritbete?

– Mina hemmagjorda beten! Vad det gäller gädda har jag minst ett dussin gäddor över tio kilo på hemmagjorda beten. Anledningen är enkel, dem har precis dem attribut som jag önskar och ger en enorm mental fördel.

– Mitt absoluta bästa drag är min egna tail, det fångar alltid stor fisk och jag klarar mig inte utan det. Det mest unika betet jag däremot byggt som jag prissätter högt är en vobbler som visat sig fungera i så gott som alla situationer. ”Tournament Serier” är ett svävande bete på 15 cm med rullande gång som fångat bra med fisk vid i princip varje vatten jag provat det.

Ge oss ett bra fisketips!

– För att ha kul så fiska så som du gillar och det du tycker är roligt!

– För att fånga stora fiskar och bli erfaren; strunta i vad andra gör, vart andra fiskar och vad andra tycker. Det mesta inom sportfisket är fortfarande oupptäckt. Det finns fortfarande enormt mycket fiskevatten, betestyper, tekniker och annat som ingen varit i närheten av att lista ut. Ifall man lägger sitt fokus på vad den breda massan gör så hittar man inte vägen som leder till det oupptäckta. Tro på dig själv och var beredd att lägga ned tid! Att fånga många och stora fiskar är hårt arbete men om man arbetar från rätt håll så kommer belöningen att vara ett faktum. 

Har du något fiske du drömmer om?

– Skulle jättegärna vela få chansen att fördjupa mig inom fisket efter bass och i synnerhet largemouth bass. Jag hämtar i princip all min inspiration från detta fiske och tycker det verkar superhäftigt. Dels är bass häftiga fiskar som art med hur dem lever, att dem vaktar rom och yngel mm men sen lockar även fiskestilen med allt från topwater fiske till båtpimpel på djupt vatten. I övrigt ser jag fram emot att fiska på hemmaplan. Just i denna stund längtar jag efter att få fiska gädda kring Mörkö med en ny jiggteknik för gädda som jag försökt komma till bukt med under ett års tid!

Kommentarer