Ny WWF-video visar: Livsviktiga korallrev bleknar i rekordfart

Foto: WWF-Aus and BioPixel

Stora Barriärrevet har åter drabbats av massblekning av koraller – nu för andra året i rad. Det visar en ny video WWF släpper i dag.

– Att ny korallblekning sker så nära inpå är ett tydligt tecken på att klimatförändringarna är på väg att förstöra våra hav. Korallreven ger mat och jobb till miljontals människor och skyddar stora områden mot stora stormvågor genom att fungera som vågbrytare. Vad händer med alla dessa människor om stora delar av korallerna dör? Säger Inger Näslund, expert marint och fiske på Världsnaturfonden WWF.

Sedan 1998 har Stora Barriärrevet drabbats av fyra massblekningar av koraller; 1998, 2002, 2016 och 2017. Förra årets korallblekning var den mest allvarliga och dödade cirka 22 procent av alla koraller. Då var revets norra delar mest påverkade medan årets korallblekning har större förödelse längre söderut. Så länge blekningen pågår finns det risk att korallerna dör i ännu större utsträckning än förra året.

– Om reven dör längs tätbefolkade kuster och omkring öar där människor är beroende av reven för mat och inkomst, kan det leda till humanitär och ekonomisk kris. Världen måste agera nu för att få ner koldioxidutsläppen och ställa om från fossilt bränsle för att reven ska få chans att återhämta sig – det här löser sig inte av sig självt, säger Inger Näslund.

Forskare har varnat för att årlig massblekning av Stora Barriärrevets koraller kan komma att ske kring 2050 om världens minskning av koldioxidutsläpp inte minskar i tillräckligt snabb takt. Nu verkar dessa årliga blekningar komma 30 år tidigare.